2019-03-30

Saker du bör veta vid återvinning av batterier

För en hållbar framtid och en så välmående planet som möjligt är det viktigt att hålla koll på vad du konsumerar och ta reda på hur du på bästa sätt tar hand om avfallet. Det är viktigt att alla tar sitt ansvar när det kommer till återanvändning och återvinning, företag som privatpersoner, och att professionella återvinningsstationer får ta hand om materialet på rätt sätt. Restavfall kan skickas till förbränning för att användas som ny energi, medan material såsom aluminium kan smältas ner i princip hur många gånger som helst och användas vid produktion av nya produkter utan att tappa i kvalitet. Kartong, plast, metaller och glas är material de flesta är vana vid att återvinna, men hur fungerar egentligen återvinning av batterier? Fortsätt läsa för att ta reda på mer!

Varför är det viktigt att återvinna batterier?

Batterier, oavsett om det gäller återvinning av ett bilbatteri eller små knappcellsbatterier, måste hanteras på rätt sätt för att inte utgöra någon fara för djur och natur. De innehåller nämligen skadliga ämnen som kan ha en miljöförstörande påverkan och får därför absolut inte slängas i de vanliga soporna. Lämna in dem på en miljöstation med ett särskilt fack för batterier eller besök en återvinningscentral för säker hantering. Detta kommer bidra till:

1. Minskat avfall

2. Minskad användning av naturresurser

3. Energibesparingar

4. En förbättrad miljö

5. Ökad återanvändning

Genom återvinning av bilbatteri och andra batterityper tar man tillvara på de material som kan återanvändas och tar hand om det avfall som inte får hamna ute i naturen. På så sätt bidrar du till att främja det naturliga kretsloppet och företagen som tillverkar batterier kommer inte behöva beställa tjänster för att utvinna nya naturresurser, utan kan återanvända materialet från gamla batterier. Dessutom kan du som lämnar in ett bilbatteri för återvinning få betalt! Vilket pris som gäller beror på vad du vänder dig, men det blir helt enkelt positivt både för plånboken och miljön.

Olika sätt att återvinna batterier

Batterier kan du lämna in för återvinning på en uppmärkt miljöstation eller någon annanstans där det finns en batteribox. Även återvinningscentraler har särskilda uppsamlingsplatser för olika typer av batterier för att sortera och behandla dem på rätt sätt. Vill du dock lämna in ett bilbatteri för återvinning till ett bra pris behöver du vända dig till en återvinningscentral som erbjuder just denna tjänst. En bilskrot är till exempel ett bra alternativ som ofta erbjuder denna möjlighet. Ta reda på vilka företag som finns tillgängliga i din närhet och ta sedan med dina bilbatterier för återvinning.

Hitta företag i Sverige som erbjuder återvinning av bilbatteri

Det bästa sättet för att hitta ett passande företag som kan ta emot ditt bilbatteri för återvinning till bra pris i Sverige är att jämföra olika alternativ på nätet. Där kan du läsa om deras olika tjänster och också få ett hum om priset genom att läsa tidigare kunders omdömen. På så sätt får du en överblick över vilka företag och återvinningscentraler som är intressanta för dig och om de kan hjälpa dig med det du är ute efter. Är det inte bara ett bilbatteri du behöver lämna in, utan kanske en hel bil för demontering kommer en bilskrot erbjuda den hjälp du behöver. Samtidigt som allt material tas om hand på rätt sätt och det som går att återanvända kommer att återanvändas, kommer du även här att kunna få betalt för ditt avfall. Lycka till!