2017-10-27

Återvinn gamla grejer, sälj ditt metallskrot och gör något kul för pengarna

Visst, ibland kan det låta lite präktigt och tråkigt det här med återvinning. Det finns tillfällen då det är frestande att fuska med sopsorteringen. Men låt oss vända på steken och göra det till något roligt. Samla familjen, grannarna eller kollegorna till en sopsamlarfest. För pengarna ni får in gör ni något tillsammans, en utflykt eller en fest.

Det kan tänkas att du har en del dolda resurser hemma. Många har gammal elektronik eller metallskrot i garaget eller på vinden. Det kan vara begagnade tv-apparater, leksaker, cyklar, vitvaror eller diskbänken från köksrenoveringen. Om du ser dig omkring hemma dröjer det inte länge förrän din blick faller på något som innehåller koppar. Det är en av de viktigaste metallerna i världen. Idag används 65% av all koppar till att leda elektricitet. Till exempel längs järnvägarna som du säkert vet. Den här metallen är också viktig för utvecklingen av alternativa energikällor av samma anledning. Om du kikar i botten på kastrullerna i köket ser du att den är en bra värmeledare också! På jobbet kanske det ligger uttjänta kretskort, hårddiskar eller en printer och skräpar i ett hörn, de kan omvandlas till något trevligt.

Effektiv återvinning av metall

Att sälja kopparskrot kan bli en bra affär. Det kan återvinnas till 100% utan någon försämring av kvalitet eller egenskaper. Den koppar som används i byggnader idag är återvunnen till 95%. En av världens absolut största återvinnare av metall från elektronikmaterial (kretskort från gamla mobiltelefoner eller datorer till exempel) ligger i Rönnskär i norra Sverige. De första metoderna för att smälta om skrot togs i bruk på 1800-talet, men elektronikskrot kom förstås till senare. Det kallas ofta e-avfall och ungefär 50 miljoner ton produceras varje år av den varan, globalt. En återanvändning betyder att vi bidrar till kretsloppet och en bättre miljö, idag och imorgon.

Lätt som en plätt

När du har samlat ihop och är redo att sälja järnskrot, finns det ett enkelt sätt att bli av med det. Oavsett om det är en rivningsfirma, bilverkstad eller privatperson – alla får hjälp och om du själv inte kan hantera transport så är det möjligt att beställa upphämtning.

Ju fler som lämnar in prylar som är förbrukade i sin nuvarande form desto bättre. När vi återanvänder slipper vi bryta ny metall i gruvorna eller utvinna ny olja för att göra plast. Låt den gamla cykeln bli en del i en dator i sitt nästa liv, eller den uråldriga mobiltelefonen bidra till en framtida leksak vi inte ens vet namnet på idag!

“Texten ovan är skriven i online-marknadsföringssyfte. Åsikterna är författarens egna och inte nödvändigtvis åsikterna hos Lantz Metall.”