2021-04-12

10 saker du kan göra på Jordens dag

Jordens dag firas den 22 april varje år med syfte att öka medvetenheten bland jordens befolkning om klimatförändringar och global uppvärmning. Dagen ägnar att agera för att skydda miljön och bevara jordens resurser. Jordens dag instiftades år 1970 av den amerikanske senatorn Gaylord Nelson, vilket gör att Jordens dag 2021 firar 51-årsjubileum. Varje år får dagen ett specifikt tema eller fokusområde, och i år är temat Restore our Earth (Återställ vår jord).

Självklart ska vi vara med och rädda jorden på Jordens dag, men vem har sagt att vi inte kan ta hand om jorden även de resterande 364 dagarna också? Vi har tagit fram en lista på 10 simpla saker du kan göra på Jordens dag och resten av årets dagar för att värna om vår jords resurser. 

  • Minska, återanvänd och återvinn. Minska vad du slänger och försök återanvända så mycket du bara kan. Släng inte plats och metall direkt i papperskorgen utan sortera ditt skräp. Följ dessa tre för att spara naturresurser och deponeringsutrymme. 

Om du har produkter innehållande järn eller metall eller elektronik som du vill bli av med, vänligen kontakta Lantz så hjälper vi dig. Vi ha lång erfarenhet av att återvinna skrot från privatpersoner såväl som företag. 

  • Volontärarbete. Var med som volontär i projekt för att städa upp i din stad. Du kan också delta i att till exempel skydda närliggande vattendrag.
  • Utbilda dig. När du fortsätter din egen utbildning kan du hjälpa andra att förstå vikten och värdet av våra naturresurser.
  • Spola mindre vatten. Ju mindre vatten du använder, desto mindre ytavrinningen blir det och desto mindre avloppsvatten som så småningom hamnar i havet.
  • Välj hållbart. Köp hållbara livsmedel; närodlat och ekologiskt. 
  • Handla klokt. Köp mindre plast och ta med en återanvändbar påse.
  • Använd glödlampor som håller länge. Energieffektiva glödlampor minskar utsläppen av växthusgaser. Kom ihåg att stänga av strömbrytaren när du lämnar rummet!
  • Plantera ett träd. Träd ger både mat och syre. De sparar energi, städar luften och hjälper till att bekämpa klimatförändringar.
  • Välj giftfria kemikalier i hemmet och på kontoret. Detta för att inte skicka kemikalier till våra vattenvägar som sedan går ut i haven och förorenar dem.
  • Cykla mer. Kör mindre.

Vi tar hand om dina oanvända produkter

Återvinning av jorddagen innebär att vi tillsammans kan se till att bevara jordens resurser och återanvända och återvinna så mycket vi bara kan. 

Har du järn- eller metallprodukter eller elektronik hemma som du önskar bli av med? Då hjälper vi på Lantz gärna dig att återvinna det. Vi har lång erfarenhet av att återvinna avfall från både privatpersoner och företag. Hos oss kan du antingen lämna in det direkt på någon av våra återvinningscentraler eller så kommer vi och hämtar ditt skrot.