2021-05-07

Varför du ska ta med bilen till skroten

 Har du ett gammalt fordon som inte längre används, som står och rostar och som bara kostar dig en massa pengar? Då är det dags att ta med bilen till skroten. Men var inte ledsen för det. När du lämnar in din uttjänta kärra för skrotning uppstår nämligen en rad olika fördelar, både för dig och för vår miljö.

När det är dags att skrota bilen 

Men innan vi går in på fördelarna tänkte vi först gå igenom när det faktiskt är dags för dig att ta med bilen till skroten:

 

 • Om bilen är osäker att köra
  De flesta fordon ger ibland ifrån sig rasslande och gnisslande ljud, särskilt om bilen är av äldre modell. Men i vissa fall kommer man till en punkt då bilen faktiskt inte längre är säker att köra. När du tar med bilen till skroten gör du därför både dig själv och andra trafikanter en tjänst eftersom risken för olyckor ute på vägarna då minskar. 
 • Om bilen inte används
  Om du bor i en storstad eller i ett område med bra transportförbindelser kan det vara meningslöst att ens ha en bil. Om den dessutom är gammal, rostig och tar upp onödigt mycket plats i garaget kan en tripp till skoten vara det enda rätta.
 • Om bilen medför höga kostnader
  Om fordonets kör- och reparationskostnader är högre än bilens faktiska värde är det helt enkelt dags att lämna den på skroten.

Varför man ska skrota sin gamla bil 

Att lämna in sin gamla bil för skrotning medför både fördelar för miljön och din plånbok. Här är några skäl till varför du ska ta skrota bilen:

 

 • Minskade luftföroreningar
  Bilar som inte fungerar som de ska kan släppa ut skadliga avgaser, vilket i sin tur kan förorsaka luftföroreningar. När bilen gjort sitt rekommenderar vi därför att du lämnar in den för skrotning. På så sätt kan vi skydda naturen från onödiga påfrestningar. 
 • Möjlighet att återanvända gamla bildelar
  När du tar med bilen till en skrothandlare kan hela och fungerande bildelar tas om hand om och återanvändas. Om du själv vet vilka delar som är hela kan du självklart sälja dem vidare på egen hand. 
 • Säkerställer att farliga ämnen och vätskor tas om hand om korrekt
  Bilar innehåller en mäng olika vätskor såsom drivmedel, oljor och spolar- och kylarvätskor. Om dessa ämnen inte tas om hand om på rätt sätt kan de ha skadlig effekt på miljön. När du tar med bilen till en seriös skrothandlare ser du till att vätskorna hanteras korrekt.

Skrota din bil hos oss på Lantz Järn & Metall 

På vår återvinningsanläggning kan du på ett smidigt sätt lämna in ditt fordon för en miljöriktig återvinning. Vi bearbetar samtliga skrotdelar i syfte att återanvända materialet i tillverkningen av nya produkter. Att demontera fordon som inte längre körs är därför otroligt viktigt för ett cirkulärt kretslopp och för att vi på bästa sätt ska kunna ta hand om vår planet. 

 

Har du några funderingar kring skrotning av bilen? Kontakta oss direkt så besvarar vi samtliga av dina frågor.