2021-05-31

Kan man tjäna pengar på att sälja och köpa metallskrot?

Att återanvända olika typer av avfall, speciellt metallskrot, har i dagens samhälle blivit rätt så lönsamt.

Marknaden för att sälja och köpa metallskrot har vuxit allt större under årens lopp. Dels av ren nödvändighet på grund av den pågående miljöfrågan, dels av den ökade lönsamheten till följd av ett ökat fokus på återvinning. 

Vad är metallskrot?

Metallskrot är termen som används för att beskriva järn och andra metaller som kan återanvändas och behandlas utan att förlora sina egenskaper eller tappa i kvalitet. På grund av dessa fördelar kan företag såväl som privatpersoner tjäna pengar på att sälja och köpa metallskrot. Genom att sälja det till privatägda återvinningscentraler snarare än att kasta det på närmaste soptipp eller lämna in på en kommunal återvinningscentral kan få betalt för ditt metallskrot samtidigt som du gör en insats för miljön. 

Sälja och köpa metallskrot som företag

Det finns en mängd möjligheter att återanvända avfall, speciellt vid återvinning av metallskrot. Att sälja och köpa metallskrot har både en stor ekonomisk och miljömässig potential – vi undviker att bryta nya råmaterial för att tillverka nya produkter och förhindrar samtidigt att soptippar överbelastas. 

Den miljömässiga aspekten har även ett ekonomiskt incitament för många företag. I och med att världen blir allt mer medveten om klimatförändringarna som pågår och vill stödja arbetet mot en bättre miljö så letar allt fler kunder efter företag som drar sitt strå till stacken. Om inte ert företag aktivt försöker bli mer miljömedvetna, så är det dags att börja.

Ett sätt för företag som önskar uppfylla gällande miljömässiga krav är att säkerställa att deras avfall omhändertas på rätt sätt för att minimera kostnader och maximera säkerhet. Att investera i att sälja och köpa metallskrot hjälper ditt företag att uppfylla dessa krav.

Bra att veta om metaller som privatperson

Den mest utmanande delen av återvinning av metallskrot är att känna igen vad för material man håller i handen och hur mycket det är värt. 

Koppar – $$$$

Koppar har en rödaktig färg om det är av god kvalitet. Om det är aningen slitet kan det ha en aningen mörkbrun färg med grön rost.

Koppar är ett relativt vanligt material i de flesta hem, till exempel rörledningar eller takrännor. Elledningar innehåller också vanligtvis koppar. Koppar är en av de mest värdefulla metallerna att återvinna. 

Aluminium – $

Aluminium är ofta färgad. Ofärgad har den en vitaktig, silvrig färg. Det böjs enkelt om det är tunt.

Aluminiumburkar samlas ofta in och säljs i bulk. Men användningen av aluminium är inte begränsad till burkar. Du kan hitta aluminium på en mängd platser runt om huset inklusive takrännor, dörrar, fönsterkarmar, dörrar och liknande. Även fast det inte är värt jättemycket så kan aluminium återvinnas och återanvändas inom ett par månader. 

Återvunnen aluminium sparar ungefär 80% av energin som används för att tillverka det nytt. Återvinning av metallskrot som aluminium är med andra ord väldigt viktigt.

Mässing – $$

Mässing har en gulaktig färg med inslag av rött.

Du hittar ofta mässing i hårdvara som nycklar, dörrhandtag och belysningsarmaturer. Mässing är uppbyggt av koppar och zink och används ofta för rörmokeritillbehör. Det är ett relativt dyrt material, inte lika dyrt som koppar men inte lika billigt som aluminium, men som det finns stora möjligheter att tjäna pengar tack vare hur kompakt och tungt det är.

Stål – $

Stål rostar enkelt och är magnetiskt.

Stål är en av världens vanligaste metaller. Du hittar det i princip överallt, från bilar och stolar, till hyllor och verktyg och mycket annat. Om du inte har hundratals, tusentals kilos liggande finns det väldigt lite att tjäna när du säljer metallskrot som stål. Det är huruvida väldigt viktigt att det återvinns, och eftersom det är ett såpass vanligt material är det lätt att samla på sig stora mängder.

Stål är ett av de mest återvunna materialen. Det kan smältas ned och återanvänds om och om igen. 

Sälj och köp metallskrot hos Lantz Järn & Metall

Vi säljer och köper metallskrot av alla sorter. Vi ser till att ditt avfall tas hand om på rätt sätt för att vår återvinning av metallskrot ska gynna både dig såväl som vår miljö. Kontakta oss för mer information om våra tjänster.

 

Besök en av våra många anläggningar runt om i Sverige direkt eller beställ transport för ditt metallskrot redan idag. Läs om vad för metallskrot vi återvinner.