2020-10-01

Vad påverkar Lantz Järn & Metalls skrotpriser för järn?

Järn är en av världens viktigaste metaller som används för allt från verktyg och bilar till olika plåtkonstruktioner. Det är också en av de metallerna som kan återvinnas i all oändlighet utan att tappa i kvalitet. Detta är för att järnatomer är nästintill oförstörbara och genom att smälta ned järnet kan man återskapa det på nya sätt, i nya former, med nya egenskaper.

Medan skrotpriser för järn inte kan mäta sig med andra mer värdefulla metaller som koppar,  rostfritt eller mässing, så är det en mycket vanligare metall du kan hitta i princip vart du än är. Det betyder att även fast kilopriset för järn är relativt lågt, så kan järnåtervinning ändå vara väldigt fruktsamt i stora mängder. Men innan du väljer att hyra en lastbil eller beställa transport från oss för att transportera allt järnskrot till våra återvinningsanläggningar så kan det vara intressanta och användbart att veta VAD skrotpriserna för järn ligger på, och vad som påverkar det.

I denna artikel tänkte vi besvara frågan om vilka faktorer som egentligen påverkar skrotpriserna för järn.

Faktorer som påverkar järnpriset

Lantz Järn & Metall baserar våra skrotpriser för järn på världsmarknaden enligt såväl London Metal Exchange som de svenska stålverkens inköpskanal (JBF). Utifrån dessa två kanaler har vi tagit fram ett grundpris som gäller under ideala förhållanden. Notera att detta grundpris inte är satt i sten utan förändras i takt med marknadens tillgång och efterfrågan.

Andra faktorer som påverkar skrotpriser för järn inkluderar:

 • Renhet:
  Hur mycket främmande material finns i järnet? Desto högre % järn det är, desto mer är det också värt. 
 • Kvalitet:
  När vi skriver kvalitet syftar vi till järnskrotets rådande tillstånd. Är det till exempel täckt av isolering eller något frätande ämne måste det rengöras. Ju bättre tillstånd ditt järnskrot är i, desto mindre behöver vi bearbeta det, och desto bättre pris för ditt järnskrot får du.
 • Volym:
  Hur mycket järnskrot har du? Desto mer järnskrot du kan sälja, desto bättre priser får du helt enkelt på grund av att du är en eftertraktad samarbetspartner som gynnar både dig och oss. Desto mer järnskrot du har, desto bättre både för din plånbok och vår miljö.
 • Kontinuitet:
  Kontinuitet lyder efter samma princip som volym. Desto mer och hur ofta du säljer till oss, desto bättre priser får du på grund av att du är en eftertraktad samarbetspartner som gynnar både dig och oss.

Sälj ditt järnskrot till Lantz Järn & Metall…

…och få betalt för att göra en insats för miljön. Vi erbjuder återvinning av järn för såväl företag som privatpersoner och tar emot järn av alla kvantiteter.

Du kan antingen besöka någon av våra återvinningsanläggningar direkt, eller så kan du använda dig av vår transporttjänst. Då kör vi ut till dig med egna lastbilar och chaufförer och hämtar upp ditt skrot, antingen direkt eller så lämnar vi en container som vi plockar upp vid ett senare tillfälle när du är redo.

Du kan läsa mer om vår transporttjänst och priser för det här.