Allt du behöver veta för att sälja ditt kopparskrot

Koppar har använts av både privatpersoner och företag i många århundraden. Materialets korrosionsbeständighet, goda värmeledningsförmåga och smidiga formbarhet gör koppar till en mycket värdefull metall inom många industrier. Metallen har dessutom ett relativt högt kilopris, så om du har samlat på dig en större mängd kopparskrot är det en smart idé att lämna in det för återvinning. Inte bara för plånboken, utan också för miljön och för att den planet vi lever på ska hållas frisk så länge som möjligt.

Läs vidare för att lära dig mer om kopparåtervinning och hur du ska gå tillväga för att sälja ditt kopparskrot.

Vikten av kopparåtervinning

För att vi ska kunna lämna över en planet i bästa möjliga skick till nästa generation gäller det att alla tar sitt ansvar, privatperson som företag. Återvinning av kopparskrot är en del av detta och förutom att ge extra klirr i kassan har det en positiv inverkan på miljön. Ditt kopparskrot kommer nämligen tas om hand på ett säkert sätt och återanvändas eller återvinnas för att kunna användas i nya produkter. Det gör att tillverkningsföretagen inte behöver utvinna nya material och slösa på naturens ändliga resurser, utan ta tillvara på det som redan finns i det naturliga kretsloppet.

Hur återvinns kopparskrot?

Koppar kan återvinnas till i princip 100 % utan att förlora i kvalitet. Att återvinna koppar sparar upp till 85 % energi jämfört mot att utvinna ny malm från naturen. Det gör koppar till ett miljömedvetet och kostnadseffektivt val för många led i en process som lämnar färre avtryck på planeten. Det som sker när återvinningsanläggningen återvinner metallen är att det sorteras, smälts ner, stöps om och sedan säljs vidare till de företag som använder det i sin tillverkning.

Vilka priser gäller för att sälja kopparskrot?

Oavsett om du är en privatperson eller ett företag som samlat på dig koppar kan det löna sig att sälja det till ett företag som erbjuder tjänster inom kopparskrot och återvinning. Hur högt kilopriset är beror på kvaliteten och det marknadspris som gäller i dagsläget. Ta kontakt med din närmaste återvinningsanläggning för att få hjälp att sälja ditt kopparskrot till bra pris i Sverige och bestäm om du vill köra dit det själv eller få det upphämtat. Passa även på att lämna in övrigt avfall om företaget exempelvis erbjuder batteri- eller elektronikåtervinning eller om du har samlat på dig andra metaller som du vill sälja för att på så sätt bli av med allt skrot på en och samma gång. Hitta ett återvinningsföretag i din närhet genom att titta runt på nätet och slå dem en signal om du vill få mer information i hur återvinningsprocessen går till och vilket kopparpris de kan erbjuda dig i dagsläget.

x OK