2020-04-28

Sälja skrotbil: En guide till hur du skrotar bilen

Att sälja din skrotbil för bildemontering kan vara ditt bästa alternativ när kostnaden att behålla den körbar överstiger hur mycket nytta du faktiskt får utav den. För när din gamla trogna rishög gjort sitt är det dags för en resa upp till bilhimmelen – bilskroten.

Men hur går du tillväga när du ska sälja din skrotbil, och är det något speciellt du behöver tänka på innan du skrotar den? Processen är simpel tillsammans med Lantz Järn & Metall, men det finns ett par riktlinjer du bör förhålla dig till som underlättar processen både för dig och oss.

Hur säljer jag min skrotbil?

Innan du säljer din skrotbil är det viktigt att du ser till att allt pappersarbete är i ordning. Även om din bil är ämnad att krossas för att bli skrot eller isärtagen för sina delar behöver vi se ett registreringsbevis på att du faktiskt äger bilen i fråga.

Äger du ett registreringsbevis behöver vi se detta innan vi kan köpa din skrotbil. Utan ett registreringsbevis har vi inget sätt att veta om du faktiskt äger bilen. Med ungefär 4,7 miljoner personbilar ute på Sveriges vägar är det svårt att veta vem som äger vad utan någon typ av dokumentation

Plocka ut dina personliga ägodelar

Innan du säljer din skrotbil för demontering bör du alltid gå genom bilen noggrant och plocka ur alla dina ägodelar. Kvarglömda saker går inte att få tillbaka efter bilen skrotats, så försök att inte lämna kvar något du kommer sakna när det är borta.

Montera bort specialanpassade bildelar

Har du specialanpassat din bil med nya delar bör du plocka bort dem innan du säljer din skrotbil för demontering. Om du enbart säljer din bil som skrot gör ett par delar från eftermarknaden ingen stor skillnad för vår verksamhet.

Använd bränslet innan du säljer din skrotbil

Innan vi skrotar din bil behöver vi avlägsna alla vätskor som bensin eller diesel i bilen då gammalt bränsle är en fara vid bildemontering.

Om din bil fortfarande är funktionell kan du helt enkelt använda bilen tills bränslet tar slut. Om du planerar att sälja din skrotbil och den är oanvändbar kan du försöka suga upp det gamla bränslet genom en hävert/sifon.

Avsluta din försäkring

En skrotbil du inte längre använder är inte något du vill ha kvar på din försäkring. Om din bil fortfarande är funktionell och fortfarande står på din försäkring så vill du se till att avsluta den innan den säljs.

Medan många försäkringsbolag har överseende med att du glömt avsluta din försäkring innan du skrotat bilen, så är det alltid en bra idé att avsluta den i god tid.

Få betalt för din skrotbil hos Lantz Järn & Metall

Vad får man för en skrotbil då?

Hos Lantz Järn & Metall får du betalt för din skrotbil baserat på världsmarknaden för de olika råvarorna bilen består av. Kontakta oss direkt eller besök en av våra återvinningsanläggningar så hjälper vi dig bli av med ditt gamla fordon, samtidigt som du får betalt för din skrotbil.