2020-05-26

5 fördelar med metallåtervinning

Fördelarna med metallåtervinning är oändliga sett ur både ett ekonomiskt och miljömässigt perspektiv. Detta är främst för att metall kan användas, återanvändas och återvinnas om och om igen. Återanvändning av metall sker inom industrin såväl som det privata hemmet och influerar till och med några av världens mest kända artister.

Varje år återvinns över 400 miljoner ton metall runt om i världen i form av allt från Coca-Cola burkar till långtradare. Medan metallåtervinning av en tom konserv eller burk kanske kan verka irrelevant och inte gör någon skillnad – så kan vi lova att det gör det. ”Många bäckar små…”. Om vi alla drar vårt strå till stacken kan vi göra skillnad. Fortsätta läsa för att lära dig om de 5 främsta fördelarna att återvinna metallskrot.

1. Metallåtervinning gynnar vår miljö

Metallåtervinning i form av att återanvände metallen för att skapa nya produkter, eller helt enkelt återanvända olika typer av metallprodukter gynnar både miljön och ekonomin. När metall återvinns innebär det att vi frigöra mycket yta på våra soptippar och ser till att det används till annat avfall som mat eller icke-återvinningsbara produkter. Genom att frigöra yta på våra soptippar innebär mindre föroreningar i naturen.

Metallåtervinning innebär en rad olika fördelar, men den odiskutabelt största är att den minskar utsläppet av växthusgaser. Det släpps ut betydligt mer växthusgaser när nya metallprodukter skapas från nytt råmaterial i jämförelse med återvunnen metall. Växthusgaser är inte enbart skyldig till de höga nivåerna av luftföroreningar i våra städer, utan påskyndar även processen för klimatförändringar. Med tanke på att 2016 är registrerat som det varmaste året genom tiderna så är detta ett allvarligt problem vi måste ta seriöst

Men hur mycket bättre är återvunnen metall egentligen för miljön?

Enligt ”Institute of Scrap Recycling Industries” kan metallåtervinning hjälpa till att skära ner på stora mängder föroreningar omkring 300–500 miljoner ton. Northeast Recycling Council säger samtidigt att återvunnet stål innebär 86% lägre luftföroreningar, 76% lägre vattenföroreningar och 40% mindre vattenanvändning för hela processen. Att använda återvunnen metall istället för nya råvaror innebär även 97% mindre gruvavfall.

2. Metallåtervinning sparar energi

Metallåtervinning sparar på energi som annars skulle använts i processen för att producera metallen. Olika metaller kräver olika mängder energi och resurser för att bli producerade. Tänk på detta: att återvinna stål använder 60% mindre energi än att använda sig av nybrutna råmaterial. Medan metallåtervinning av aluminium sparar hela 95%. Det betyder att om du återvinner en Coca-Cola burk så kan du hjälpa till att spara tillräckligt mycket energi för att lysa en 60-wattglödlampa i mer än 4 timmar.

3. Metallåtervinning skapar fler jobb

En fördel med metallåtervinning som går många över huvudet är att det helt enkelt skapar fler jobb. Det är en gigantisk industri över hela världen och genom att företag erbjuder tjänster för metallåtervinning skapas 36 gånger fler jobb än om allt skrot istället skulle skickats till en förbränningsanläggning eller helt enkelt dumpas på tippen.

4. Du kan tjäna pengar på att återvinna metall

Om inte det miljömässiga argumentet räcker för att få dig att återvinna din metall, så kanske ett mer ekonomiskt argument gör det. Du kan nämligen sälja ditt skrot och metall till skrotar och återvinningsstationer som Lantz Järn och Metall, tillgängligt för både företag och privatperson.

Hur mycket kan du tjäna undrar du? Priset för olika metaller varierar och bestäms främst utifrån världsmarknaden och kan skifta från dag till dag, vecka till vecka. Medan den potentiell vinsten varierar har icke-järnhaltiga metaller som koppar, aluminium eller nickel ett högre värde än järnhaltiga metaller som järn eller stål.

5. Metallåtervinning frigör plats

Metall och skrot tar upp stora ytor i garage, bakgårdar, förvaringsplatser och liknande. Det är inte bara tråkigt att tittat på, utan tar också upp plats som kan användas på bättre sätt. Att återvinna din metall är en miljömässig plikt som lönar sig (bokstavligt talat).

Återvinn din metall hos Lantz Järn och Metall

Lantz Järn och Metall är ett återvinningsföretag som erbjuder tjänster för metallåtervinning för både privatpersoner och företag.

Vi erbjuder metallåtervinning i Stockholm, Gotland, Osby, Vansbro och på många andra platser runt om i Sverige. Kontakta oss för mer information om våra återvinningstjänster eller för att beställa transport av återvinning redan idag.