2018-06-29

Hur du gör för att skrota bilen och få bra betalt för besväret

Börjar din bil sjunga på sista versen, men är inte i tillräckligt bra skick för att säljas vidare? Då är det hög tid att lägga den på skroten. Var dock inte ledsen för det! Genom att ta den till en av våra återvinningscentraler i Sverige kan du skrota bilen och faktiskt få pengar för det, samtidigt som du gör en insats för miljön.

Varför du borde skrota bilen

Funderar du över om det börjar bli dags att lämna in bilen till skroten? Det finns några tydliga tecken på att det är dags att lämna din trotjänare och gå vidare. Här är fem tecken på att bilen bör skrotas:

 1. den har höga löpande kostnader
 2. den är inte säker att köra
 3. den är inte värd att reparera
 4. den är inte värd att sälja
 5. den är en orimligt stor miljöbov.

Genom att skrota bilen hos en återvinningsfirma som oss får du inte bara betalt för dess delar utifrån gällande järn- och metallpriser, det är även ett bra val för miljön. Låt inte bilen stå och förfalla hemma i garaget, det kommer endast innebära kostnader och större problem. Lämna istället in den till vår miljöcertifierade bilskrot så tar vi hand om varje del på rätt sätt för att göra så lite påverkan på miljön som möjligt.

Hur du gör för att skrota bilen och få pengar för det

När du lämnar in din bil till ett bilskrot kommer den att kontrolleras för att se hur mycket som kan tas tillvara på Vad du får för att skrota bilen när det gäller pris beror på det gällande järn- och metallpriset, så där gäller det att göra din research för att hitta det företag som betalar ett så bra pris som möjligt. Din bil består av alltifrån gummi, glas och möbelklädsel, men till största del består den av stål. Detta är ett material som är efterfrågat världen över. Mycket på grund av behovet av bilar i asiatiska länder. Detta kan du som bilägare alltså dra nytta av när det är dags att göra dig av med din gamla bil.

Andra exempel på bildelar som tas tillvara vid skrotning:

 • däck
 • balansvikt
 • bränsletank
 • batteri
 • katalysator
 • bromsolja
 • kylarvätska
 • outlöst airbag.

Steg för steg guide för att skrota bilen till ett bra pris

1. Hitta ett bra bilskrot där du bor
Börja med att ta reda på om vi på Lantz Järn & Metall har någon återvinningscentral nära dig och se hur vi kan hjälpa dig att ta hand om din gamla bil. Bor du längre norrut kan du komma in till oss på Lantz Järn & Metalls miljöcertifierade återvinningsstation i Vansbro. Vår anläggning i Dalarna är en auktoriserad bildemontering och bilskrot där du kommer att få bra hjälp. Hos oss kan du vara säker på att din bil tas om hand på rätt sätt samtidigt som du gör en bra deal rent ekonomiskt.

2. Se hur mycket pengar du kan få
På plats kommer våra kollegor som jobbar på anläggningen att undersöka din bil och erbjuda en passande lösning i fråga om vad vi kan betala för ditt metallskrot. Genom att visa upp bilen ökar dina chanser att tjäna så mycket som möjligt och få det sålt till rådande marknadspriser. Vi tar nämligen hänsyn till hur mycket metall du kommer med samt i vilket skick det är för att avgöra skrotets värde. För att affären ska kunna genomföras är det också helt grundläggande att du som säljare kan visa upp ägandedokumentation och legitimation.

OBS! Om det är någon annan som ska skrota din bil måste den personen ha med sig en fullmakt från dig.

När all dokumentation är på plats återstår det bara att skrota bilen i Dalarna (eller på någon annan av våra anläggningar i Sverige) och fullfölja affären.

3. Avsluta affären
Efter att skroten vägts och kontrollerats kommer vi erbjuda dig att skrota bilen till ett pris som baseras på det aktuella priset på London Metal Exchange. . Är du nöjd med detta så sätter vi in pengarna på ditt konto, snabbt och smidigt! Nu har du gjort ett bra val både för miljön och plånboken.

Glöm inte…

För att kunna få tillbaka fordonsskatt, säga upp din bilförsäkring och vara säker på att slippa böter är det viktigt att du avregistreras som ägare. I samband med skrotningen behöver du få:

 • mottagningsbevis
 • kvitto
 • påskrivet registreringsbevis.

Skicka in registreringsbeviset till Transportstyrelsen för att säkerställa att du inte längre står som ägare.

Behöver du hjälp med att skrota bilen i Dalarna? Kontakta då oss på Lantz Järn & Metall i Vansbro för mer information om att skrota bilen, pris och vilka andra tjänster som rör återvinning, transport och logistik som vi erbjuder. Behöver du återvinna elektronik, kabelskrot, batterier eller gamla rör?. Läs mer om vad vi återvinner på vår återvinningsstation.

”Texten ovan är skriven i online-marknadsföringssyfte. Åsikterna är författarens egna och inte nödvändigtvis åsikterna hos Lantz Metall.”