2022-03-14

Fem anledningar att lämna in skrot till vår miljöstation i Norrköping

Oavsett om du bor eller driver företag i Norrköping är vi säkra på att du har en hel del skrot liggandes i förråd och garage. Varför inte göra en god sak för miljön och tjäna pengar på kuppen? Här berättar vi mer om vad vi kan återvinna, hur det återvinns och varför du bör lämna in skrot till vår miljöstation i Norrköping

Vad kan du lämna in hos oss?

Miljöstation, återvinningscentral eller skrothandlare ー kärt barn har många namn. Till Lantz Metalls miljöstation i Norrköping är både privatpersoner och företag välkomna för att lämna in skrot. 

Det här tar vi emot på vår miljöstation i Norrköping:

Det här tar vi inte emot på vår miljöstation i Norrköping:

  • gamla kylskåp
  • trädgårdsavfall
  • byggspill
  • hushållssopor
  • fyrverkeripjäser.

Hur återvinner vi ditt skrot?

När du lämnar in skrot till oss särskiljer vi de olika materialen för att enklare kunna återvinna majoriteten av råvarorna som produkterna är tillverkade av. Därefter bearbetar vi råvarorna och säljer dem sedan vidare till smältverk. Smältverket smälter ner skrotet och säljer sedan slutprodukten vidare till företag som kan skapa nya produkter. 

Fem anledningar till varför du ska lämna ditt skrot hos oss

Det finns många anledningar att lämna in skrot till vår miljöstation i Norrköping ー oavsett om du är privatperson eller företagare. Här är fem argument för att lämna in skrot till oss.

  • Förhindra att miljöskadliga ämnen hamnar i naturen. Elektronikavfall och blyavfall är exempel på skrot som innehåller en hel del ämnen och kemikalier som är farliga för miljön. Genom att återvinna dem på vår miljöstation förhindrar du allvarliga luft- och vattenföroreningar.
  • Spara energi. Att återvinna skrot är betydligt mer energieffektivt än att utvinna nya metaller. Vid återvinning av till exempel koppar sparas upp till 85 % energi jämfört med att utvinna ny kopparmalm.
  • Skapa mer utrymme. Avfall och skrot tar upp onödig plats i förråd, garage och andra förvaringsutrymmen. Genom att återvinna skrot frigör du utrymme och ger dig dessutom en bättre överblick av vad du har hemma eller på arbetsplatsen.
  • Minska risken för brott. Informationsstöld är ett brott som har blivit allt vanligare. Om du lämnar in din telefon eller dator hos en seriös återvinningscentral minskar risken för att en obehörig får tag i känsliga uppgifter.
  • Du tjänar pengar. Det du ser som skrot ser vi som värdefullt. Metaller som till exempel koppar har ett högt skrotvärde (som förväntas stiga framöver) och genom att sälja kopparskrot och annan metallskrot kan du tjäna pengar. Ersättningen du får är baserad på priserna från råvarubörsen för metaller, hur stor volym du säljer och metallens kvalitet. Hör av dig till oss om du vill veta hur mycket du får för ditt skrot idag.