2020-03-30

6 fakta om återvinning som är bra att veta

Även fast många tycker det är tråkigt och ibland lite tjatigt med allt prat om återvinning, trots att det otvivelaktigt är nödvändigt för att vår miljö ska förbättras, så finns det mycket intressanta fakta om återvinning som är både roligt och användbart att veta om. Nedan följer 6 intressanta fakta om återvinning du kanske inte visste om sedan tidigare.

1. Att återvinna tidningar kan rädda upp till 250 000 000 träd per år

Undrar du någonsin varför pappersåtervinning är så viktigt? Det finns många fördelar med att återvinna papper, främst på grund av att vi sparar på jordens naturliga resurser (träd), sparar på energi och reducerar mängden växthusgasutsläpp. En annan intressant fakta om pappersåtervinning är att till skillnad från andra typer av återvinning så finns det begränsningar med pappersåtervinning. Eftersom varje gång papper återvinns så blir pappersfibrerna kortare och svagare, papper kan i genomsnitt återvinnas upp till 7 gånger innan det inte går att återvinna längre.

2. Aluminiumburkar kan vara i 500 år

En intressant fakta om aluminiumåtervinning är att aluminiumburkar som kastats kan vara kvar där 500 år i framtiden. Det bästa med aluminiumåtervinning är att det kan återvinnas gång på gång då aluminiumet inte tappar i kvalitet från att smältas ned och omformas. Varför skulle du kasta aluminium om det kan återvinnas i oändligheten? En användbar återvinning fakta är att återvunnen aluminium inte bara sparar på energi, det reducerar även mängden växthusgasutsläpp. Aluminiumburkarna du återvinner idag kan bli en ny burk, fylld och köpas i din närmsta butik inom 6 veckor.

3. Plastpåsar och annat plastavfall dödar omkring 1 miljon havsdjur varje år

Det är inte enbart viktigt att reducera hur mycket av våra naturliga resurser vi skövlar, lika viktigt är det att skydda djurlivet på vår planet. Plaståtervinning reducerar också mängden avfall på deponeringsplatser och sparar energi som används för att skapa ny plast.

4. Glasflaskor kan ta upp till 4000+ år innan de bryts ned

Detta är bara en av de många anledningarna till att det är så viktigt att återvinna glas. Istället för att låta glas fylla upp våra deponeringsplatser där det tar århundraden för dem att brytas ned så kan vi återvinna dem. En stor fördel med glasåtervinning är att glas kontinuerligt kan återvinnas utan att tappa i kvalitet, precis som aluminium. En intressant återvinning fakta om glas är att det inte enbart minskar mängden glas i våra deponeringsplatser som hotar miljön, utan även reducerar luft- och vattenföroreningar.

5. Kartonglådor kan innehålla upp till 100% återvunna fibrer

Detta är varför kartonglådor är en av de mest återvunna sakerna. Ett av de enklaste sätten att återvinna kartong är att helt enkelt använda samma kartonglådor i ditt hem. Om du inte har plats eller behov av din kartong kan du istället besöka din lokala återvinningscentral så ser de till att det återvinns och används på nytt.

6. 5 upp till 15% av allt vi slänger innehåller farliga substanser

Farliga substanser är oftast giftiga, frätande eller börjar lätt brinna. En användbar återvinning fakta är att de kan komma från många källor såsom industriella verksamheter, tillverkningsanläggningar, sjukhus eller material från det vanliga hushållet. Dessa substanser kan vara farlig för både människa, natur och djur och behöver omhändertas med största försiktighet. Besitter du något material du tror kan vara farligt rekommenderar vi dig att besöka en av Lantz Järn & Metall återvinningscentral nära dig så hjälper vi dig.

Återvinn ditt avfall hos Lantz Järn & Metall

För mer intressant och användbar fakta om återvinning kan du läsa direkt här på vår blogg. Har du andra frågor om återvinning ber vi dig kontakta oss direkt så hjälper vi dig.