2018-01-31

Gå igenom förrådet och källaren – tjäna en slant genom att sälja stålskrot

Har du koll på vilka metallförpackningar som kan återvinnas? Några av dem är sprayburkar, konservburkar och tuber. Även kapsyler och foliebitar kan göra nytta. Tekniken för att återvinna har utvecklats mycket de senaste åren och återvinningen är en bra affär både för miljön och ekonomin. Men det är inte bara hushållsavfallet som är intressant. Ta även en runda i garaget eller förrådet, kanske du omvandla gamla leksaker, mobiltelefoner eller utbytta vitvaror till pengar? Ditt stålskrot är värdefullt i kretsloppet. Städa och sälj!

I Sverige har vi sysslat med återvinning länge och många har vuxit upp med det. Skolklasser tävlar om att göra en insats, under 2017 nådde den vinnande skolklassen i ”Kartongmatchen” upp till 89,4 % när det gällde att återföra dryckeskartonger till kretsloppet. Bästa resultatet hittills, enligt WWF och Tetra Pak. Men som du vet är det också viktigt att ta hand om glas och metall. Här är några tips om skrot återvinning i Stockholm. Den finns på tre ställen, Nacka/Lännersta, Sollentuna, och Årsta. Hit kan du själv köra grejer, vilket har en poäng om du har barn som gillar att se när bilar, bussar eller andra stora föremål krossas och bearbetas. Märker du att det blir stora volymer från storstädningen hemma eller på jobbet, så kan du be om hämtning. Gå till formuläret på hemsidan och beställ transporten där.

Möjligheten att sälja stålskrot är förhoppningsvis en extra motivation att komma igång och gå igenom vad du samlat på dig! Men det är viktigt att sorteringen och klassificeringen görs professionellt och under gällande lagstiftning. När det är gjort vägs metallerna och säljs till marknadspris, ofta till smältverk här eller i utlandet.

2001 infördes i Sverige ett producentansvar för elektronikavfall. För att uttjänta produkter ska ses som en resurs, helt enkelt. Det betyder att du kan tjäna pengar inte bara på att sälja stålskrot utan även e-avfall, som komponenter i dammsugare eller tv-apparater. Somligt kan sorteras automatiskt, annat kräver demontering av kunnig person. I en del fall finns farliga ämnen som PCB i exempelvis kondensatorer eller gamla vitvaror.

När du och dina begagnade prylar blir en del av det tekniska kretsloppet genom skrot återvinning i Stockholm ska du veta att det är en effektiv hantering. En stålförpackning som återanvänds och smälts om, sparar 75% av den energi som hade behövt för att göra nytt stål. Exemplet aluminium är extremt, det kan det cirkuleras i princip hur många gånger som helst. Energibesparingen är hela 95%.

Var inte rädd för att ställa frågor för att reda ut vad som kan vara värdefullt stålskrot hemma hos dig. Alla blir vinnare i slutändan, när fler får kunskap om att det man trodde var utan värde kan få nytt liv.

“Texten ovan är skriven i online-marknadsföringssyfte. Åsikterna är författarens egna och inte nödvändigtvis åsikterna hos Lantz Metall.”