2018-02-19

Leta hemma efter prylar du kan återvinna och lämna dem som metallskrot i Norrköping

Metaller är viktiga och mångsidiga. Vi ser dem dagligen i köket, fordon eller elektroniska prylar. Dessutom är de fantastiska och kan återbrukas hur många gånger som helst. Vanligtvis är det aluminium och stål som vi pratar om i detta sammanhang. Guld och silver hanteras på annat sätt och skapar sällan några stora avfallsproblem! Men känner du till hur återvinning av metallskrot egentligen går till?

Först en insamling

En första viktig punkt är helt enkelt insamlingen, där du har chans att sälja metallskrot. I Sverige är den ganska välorganiserad. Kanske inte lika välkänd som den för papper och glas, men nästan. När kartong och plast är omhändertagen så kan det vara läge att sikta in sig på ett annat typ av skrot. Ibland lite bökigare. Men du vet väl att du kan få hjälp med transporten om du behöver? Har du stora volymer från en renovering eller verkstad kan du sälja metallskrot genom att få den hämtad och körd till skroten.

Sorteringen har betydelse

Nästa steg är sorteringen. Den ska utföras under kontrollerade former och av kunnig personal. Somligt är värt mer än annat och priserna regleras på världsmarknaden. Det är den som avgör den betalning du får. När detta är gjort väntar bearbetning, alltså materialet komprimeras eller pressas. Allt för att det ska ta så lite plats som möjligt.

Fragmentering är central

Om du lämnat metallskrot i Norrköping finfördelas det i fragmenteringsanläggningen innan den går vidare till ett smältverk. Det kan det ta några minuter eller några timmar beroende på ugnens volym innan det smälter. Även om det krävs mycket energi till detta är det en enorm vinst jämfört med att börja om från början och utvinna metallen från gruvan.

Reningen är avgörande

Efter att smältningen är klar är nästa steg för det som tagits emot från en metallskrot återvinning, reningsprocessen. Den kan göras genom olika metoder, men syftet är att se till att den är fri från föroreningar och håller en jämn och hög kvalitet. Efteråt transporteras materialet till en kylkammare och stelnar igen. Här bildas stavar eller balkar av de metallskrot du valt att sälja. De transporteras till olika fabriker och blir delar av nya produkter igen.

Gemensamma ansträngningar

Några exempel på metallskrot som anläggningen i Norrköping tar emot är diskbänkar, plåtar och rör. Ta en kontakt och red ut hur affären ska göras. Men börja med en städning hemma på vinden och i garaget, eller hör dig för i grannskapet om ni ska gå samman om en skrothög och tjäna en slant. Gör ett recycling party helt enkelt!

“Texten ovan är skriven i online-marknadsföringssyfte. Åsikterna är författarens egna och inte nödvändigtvis åsikterna hos Lantz Metall.”