2017-11-28

Hjälp miljön genom elektronikskrot återvinning. Du kan tjäna en slant!

Det är viktigt att vi alla blir bättre på att återföra begagnade elektronikprylar, som mobiltelefoner, till kretsloppet. I våra gamla datorer, tv-apparater eller leksaker finns metaller som kan utvinnas och användas igen. Det är en mycket bättre idé än att de ska hamna på en soptipp i Afrika eller ligga oanvända i förrådet.

Metallerna i prylarna behöver kontrolleras och sorteras ut för att kunna bli en del i nya produkter. Gör din insats redan idag och plocka ihop familjens uttjänta cyklar, tv-spel eller den begagnade mikrovågsugnen och gör dem till en del i kretsloppet. Du är säkert redan duktig på att sortera papper, glas och batterier. Nu är det dags att växla upp till nästa nivå, lär dig om elektronikskrot återvinning!

Så här går det till

Sverige införde år 2001 ett producentansvar för elektronikavfall. Detta innebär att uttjänta produkter ska ses som en resurs. Det som återvinns från privatpersoner är oftast sådant som dammsugare, leksaker eller mobiltelefoner. En del av prylarna kan sorteras automatiskt, andra kräver att man plockar isär dem och att någon kunnig person går igenom detaljerna. Det gäller till exempel tv-apparater. Även batterier och kondensatorer ska demonteras. De kan innehålla farliga ämnen som PCB. Så skönt då att du inte behöver göra detta själv! Egentligen räcker det med ett telefonsamtal till en elektronikåtervinning i Stockholm. Där görs klart hur grejerna ska transporteras. Om du vill kör du över dem själv, men du kan också får en container till din adress (kanske kan bli en trevlig gemensam aktivitet med grannarna?) eller så blir sakerna upphämtade.

Hemma och på jobbet

Förutom nämnda saker som är vanliga i ett hem, går det förstås också fint att kika på kontoret eller arbetsplatsen. Gamla skrivare, datorer eller telefoner kan ju bli liggande där också. Kretskort kan vara en riktig guldgruva, med innehåll som just guld och silver. Inte i några stora mängder naturligtvis, men att återvinna dem är en vinst både för miljön och den som lämnar in dem. Priset sätts efter att kvalitet och volym kontrollerats och då får du en uppgift om ersättningen.

En cirkulär rörelse

Det finns ett kretslopp för råvaror och metaller, precis som för det biologiska. En annan jämförelse är återanvändningen av papper och kartong som vi är vana vid sedan länge. Skrot återvinning med utsortering av de metaller som kan återföras i den tekniska cirkulationen gör att de får nytt liv i framtida produkter. Då minskas behovet av att bryta nya metaller i gruvorna. I många fall är det mycket effektivt, för till exempel aluminium, där energivinsten för att smälta ner och återanvända metallen ger 95% lägre utsläpp jämfört med produktion av ny råvara. Det kanske kan vara en inspiration för dig som miljöhjälte?

“Texten ovan är skriven i online-marknadsföringssyfte. Åsikterna är författarens egna och inte nödvändigtvis åsikterna hos Lantz Metall.”