2019-08-29

Bra saker att veta om återvinning i Visby

Oavsett om du är boende på Gotland eller bara befinner dig på semester i den vackra staden Visby är det viktigt att du tar hand om ditt avfall på rätt sätt. Sopsortering och skrotåtervinning spelar nämligen en avgörande roll för klimatet då det ger oss en chans att återanvända material vid tillverkandet av nya produkter eller bränna avfall för att producera energi. Det gör att det sätts mindre press på naturens resurser och på så sätt skapa en ljusare framtid för kommande generationer. 

Precis som i resten av Sverige erbjuder Region Gotland en mängd olika alternativ för återvinning och återanvändning. Nedan kan du läsa mer om var och vad du kan lämna in till återvinningen i Visby samt vilka öppettider återvinningscentralen erbjuder.

Vad kan du återvinna på en återvinningsstation i Visby?

Besöker du en återvinningsstation i Visby har du möjlighet att göra dig av med en mängd olika typer av avfall, nedan följer några exempel:

 • Wellpapp 
 • Förpackningar av papper
 • Förpackningar av plast
 • Förpackningar av metall 
 • Förpackningar av glas
 • Trädgårdsavfall såsom grenar, ris, gräs och löv
 • Metallskrot 
 • Träavfall
 • Textil
 • Batterier 
 • Isolering och gips (till deponi)
 • Sten/betong/porslin/tegel/m.m.
 • Elektronikavfall inkl. vitvaror
 • Grovavfall såsom möbler

Läs mer om exakt var du lämnar in de olika avfallen på skyltarna när du kommer till din station för återvinning i Visby. Personalen kan även hjälpa dig att hitta rätt! 

Olika typer av återvinning i Visby

Vissa återvinningscentraler riktar in sig på specifika områden, exempelvis metall- eller elskrot. Perfekt för dig som har genomfört ett byggprojekt och behöver bli av med större mängder material. Då kan du besöka en återvinningscentral i Visby som håller öppet den dag du har möjlighet att lämna av ditt skrot. Önskar du få ditt avfall upphämtat går det också att ordna.

På en återvinning i Visby för metall- och elektronikskrot kommer materialet tas om hand på ett korrekt och säkert sätt för att inte skada naturen. Genom att du lämnar in ditt skrot kommer du samtidigt att bidra till att det kan återvinnas och återanvändas i nya produkter. Det hanteras och separeras för att sedan bearbetas och återvinnas på ett så miljövänligt sätt som möjligt. Skroten kan omvandlas till energi eller också återanvändas i nya produkter genom att olika företag köper upp det förädlade materialet. Besöker du en återvinningscentral för metall- och elektronikskrot i Visby har du dessutom chans att få betalt för ditt avfall och därmed göra en god sak för både plånboken och miljön. 

Hitta en återvinningscentral i Visby

Oavsett om du arbetar på ett företag som kontinuerligt samlar på sig med stora mängder skrot eller om du är en privatperson och precis har renoverat och behöver göra dig av med olika typer av avfall kan ett professionellt återvinningsföretag hjälpa dig. Du bestämmer själv om du på egen hand vill ta ditt avfall till återvinningscentralen eller om du hellre ser att företaget hämtar upp det åt dig. Allt för att göra återvinning i Visby så enkel som möjligt!

Nedan följer öppettiderna för en återvinningscentral i Visby:

Måndag – Fredag: Kl. 07.00 – 16.00

Lunchstängt: 12:00 – 13:00

Lördag – Söndag: Stängt

Dag före helgdag: Stänger kl. 12.00.

Hitta en professionell återvinningsstation i närheten av där du befinner dig och ta med dig det skrot och avfall du behöver bli av med. Det är viktigt att alla tar sitt ansvar, privatpersoner som företag, i att sortera och återvinna för att kunna lämna efter oss en så välmående planet som möjligt till kommande generationer. Läs gärna mer på nätet om var du kan hitta din närmaste återvinningscentral på Gotland och vilka typer av material och avfall de tar emot.