2020-02-28

6 fördelar med vår återvinning i Nacka – Varför det är en essentiell del av det naturliga kretsloppet och vår framtid

Nedan följer 6 fördelar och anledningar till varför vår återvinning i Nacka, och för den delen alla våra andra återvinningsstationer runt om i Sverige, är så viktig – både för oss själva och vår planet.

1: Bevarar naturliga resurser

Världens naturliga resurser är inte oändliga och vissa av dem börjar det bli brist på.

Detta är vad de olika typerna av återvinning på vår återvinningsstation i Nacka innebär:

  • Återvinning av papper och träd räddar träd och skogar. Ja, du kan alltid plantera nya träd, men du kan inte ersätta den orörda regnskogen eller uråldriga skogsmarker efter de skövlats.
  • Återvinning av plast innebär att vi inte behöver skapa lika mycket ny plast, vilket är oerhört bra, speciellt då plats vanligtvis är gjort av fossila kolvätebränslen.
  • Återvinning av metall innebär att behovet av riskfyllda, dyra och skadliga gruv- och utgrävningar blir mindre då vi inte behöver bryta lika mycket metaller.
  • Återvinning av glas sänker behovet av att använda nya material som sand – de må vara svårt att tro sin ögon och öron, men utbudet av vissa typer av sand börjar redan bli lågt runt om i världen.

2: Skyddar ekosystem och naturen

Med vår återvinning i Nacka kan vi tillsammans sänka behovet av att gro, skörda och extrahera nya råmaterial från vår värld.

Det gör att vi kan reducera klimatstörningar och miljöförstöringar som påverkar vår naturliga värld: skogar som skärs ned, vattendrag som avleds, vilda djur som skadas eller fördrivs, och mindre föroreningar i vatten, jord och luft.

För att inte tala om då vårt plastavfall inte säkert återvinns och istället blåses eller sköljs ned i floder och hav och förflyttas hundratals eller tusentals mil bort och förorenar kuster och vattendrag för att bli ett problem för alla.

3: Minska efterfrågan på nya råmaterial

Precis som med de första två punkterna så har världens ökade begär efter nya saker lett till att några av de fattigaste och mest utsatta personerna (till exempel de som lever runt skogar eller floder) tvingats flytta från deras hem eller på andra sätt blivit utnyttjade. Skogssamhällen kan finna sig bli fördrivna från sina hem som ett resultat av någons jakt på billigt virke. Floder kan bli igentäppta eller förorenade av industriavfall vilket kan skada den lokala befolkningen.

Det är mycket bättre att återvinna och återanvända de materialen än att skada någon annans samhälle eller land i jakt på nya råmaterial.

4: Sparar energi

Att producera nya produkter från återvunna material kräver mindre energi än att göra dem från nya råmaterial. Det kan vara enorma skillnader i energiförbrukning, till exempel:

  • Att producera nytt aluminium från återvunnen metall (som återvunna konservburkar eller folie) använder 95% mindre energi än att göra det från grunden. För stål är det ungefär en 70% lägre energiförbrukning.
  • Att producera papper från återvunnen pappersmassa använder 40% mindre energi än att göra det från nyskördade träfibrer.
  • Mängden energi som sparas från en glasflaska kan förse en gammal 100-watts glödlampa med energi som varar i fyra timmar – och en ny jämbördig lågenergi LED-lampa mycket längre.

5: Skär ned på klimatförändrande koldioxidutsläpp

Eftersom vår återvinning i Nacka betyder att du använder mindre energi på att köpa in och bearbeta nya råmaterial resulterar det i lägre koldioxidutsläpp.

Att reducera mängden utsläppet av koldioxid och andra växthusgaser från att släppas ut i atmosfären är en vital del för att stoppa klimatförändringar.

6: Billigare än avfallsinsamling och bortskaffning

2017 påpekade Lambeth-rådet i London att ”det är 6 gånger så billigare att göra sig av med återvunnet avfall än allmänt avfall”. Så desto mer du återvinner och ju mindre du stoppar ned i din soptunna, desto mer pengar sparas – vilket är en bra sak för hem, företag och den lokala samhällsservicen.

Att återvinna matavfall och grönt avfall är också en bra idé då det genererar värdefull kompost som kan användas för att gro mer mat och andra grödor.

Vår återvinning i Nacka

Letar du efter återvinning i Nacka? Då har du kommit rätt. Dra ditt strå till stacken med Lantz Järn & Metalls återvinningsstation i Nacka och gör en insats för miljön – samtidigt som du får betalt för det!

Öppettider för vår återvinning i Nacka:

På vår återvinningsstation i Nacka gäller följande öppettider:

Måndag – Torsdag: 07.00-16.00

Fredag: 07.00-15.00

Dag före helgdag: 07.00-14.00

Lördag – Söndag: Stängt