Sälja skrot som privatperson ー skatt och andra viktiga frågor

Har du rensat i garaget, bytt ut gamla rör i källaren eller på något annat sätt kommit över en större mängd skrot? Innan du åker iväg till vår återvinningsanläggning kan det vara smart att ta reda på om du kan sälja skrot som privatperson utan att betala skatt och om du får betalt för allt metallskrot du lämnar in.

Hur mycket skrot får man sälja som privatperson?

Det finns inga gränser för hur mycket skrot man får sälja som privatperson i Sverige. Men även om det inte finns några gränser för hur mycket skrot man får sälja, så finns det däremot regler för i vilka fall det går att sälja skrot utan att betala skatt. Det får du veta mer om här nedan.

Kan man sälja skrot utan att betala skatt?

Vi på Lantz Metall får ofta frågan om man kan sälja skrot utan att betala skatt. Allt beror på hur stora summor det rör sig om och om du är en privatperson eller ett företag. Enligt Skatteverket behöver du betala skatt om du ska sälja skrot som privatperson och tjänat över 50 000 kronor på ett år. Oavsett om du sålt en eller flera personliga tillgångar så är det den sammanlagda vinsten på över 50 000 kronor som du ska skatta på.

Du kan också välja att göra ett schablonavdrag där du drar av 25 procent av försäljningspriset som anskaffningsutgift. På så sätt kan du sälja skrot för totalt 66 666 kronor skattefritt varje år.

Säljer du skrot för mer än så beskattas den del av vinsten som överstiger det skattefria beloppet med 30 procent. Du skattar genom att ta upp din vinst i deklarationen året efter.

Kan man tjäna pengar på all skrot?

Nej, man kan inte tjäna pengar på all skrot, men det finns en hel del i hemmen som kan ge klirr i kassan inför julen. Skrot av koppar (exempelvis rör), mässing (exempelvis ljusstakar), järn (exempelvis verktyg), stål (exempelvis spill från plåt) och bly (exempelvis blyammunition) samt blybatterier (exempelvis bilbatterier) kan du tjäna pengar på. Du kan även tjäna pengar på att sälja kabelskrot eftersom kablarna innehåller värdefulla metaller.

Viss typ av elavfall som bildskärmar, lampor, oljefyllda enheter och brandvarnare kan du inte tjäna pengar på. Däremot får du betalt för elavfall som:

  • datorer
  • servrar
  • hårddiskar
  • switchar
  • högvärdiga kretskort
  • elmätare

Du kan lämna in elavfallet direkt till vår elektronikåtervinningsanläggning i Sollentuna eller köra det till någon av våra andra anläggningar så ser vi till att avfallet hamnar rätt.

Hur går det till att sälja skrot?

Att sälja skrot till oss är enkelt. Antingen kör du skrotet till en av våra återvinningsanläggningar eller så kontaktar du oss så hämtar vi ditt skrot. Vi väger skrotet och du får betalt enligt rådande marknadspriser, mängd och metallens kvalitet. Och kom ihåg, du kan sälja skrot som privatperson fritt utan att betala skatt upp till 50 000 kronor (alternativt 66 666 kronor med schablonavdraget).

ÖPPETTIDER (HUVUDKONTORET)

Måndag – Fredag | 07:00 – 16:00
Lördag – Söndag | STÄNGT

x OK
Hoppa till verktygsfältet