GJUTJÄRNSURNA OCH GJUTJÄRNSKRUKA

Tierps Järnbruk återvinner metallskrot som vi sorterar och smälter ner i vår återvinningsanläggning. I samband med det tillverkar vi även olika typer av gjutjärnskrukor och gjutjärnsurnor. Samtliga gjutjärnsprodukter är svensktillverkade och vår tillverkning och administration är beläget i Tierp, norra Uppland – alltid nära er. Vi önskar att alla blir medvetna om att de gör ett bra val för miljön när de väljer att köpa en gjutjärnsurna eller gjutjärnskruka från Tierps Järnbruk.

Värna om miljön. Välj originalet och miljökompensera direkt utan omvägar med Tierps Järnbruk!

Våra gjutjärnsurnor och gjutjärnskrukor (Se vårt produktblad i PDF format)

Urnor och krukor finns i alla dess former, storlekar och färger. Den vanligaste typen av gjutjärnsurna i offentliga miljöer är urnor utsmyckade med blommor som man ofta ser längs med gator och på torg. Men en gjutjärnsurna eller gjutjärnskruka fungerar minst lika bra i en personlig trädgård.

LÄS MER

Oktogon gjutjärnsurna

Tillsammans med Tierps kommuns kommunarkitekt, Adam Nyström och våra egna Tomas Karlsson och Gunnar Sjöberg, så togs Oktogon gjutjärnsurnan fram. Gjutjärnsurnan kan antingen fås i sin ursprungliga patina eller lackas i valfri kulör. Våra gjutjärnsurnor kan också förses med ett kapillärbevattningssystem om så önskas. 

Gjutjärnsurnan Oktogon finns i tre olika modeller. De två större modellerna, Oktogon hög och Oktogon låg, pryder gatorna i bland annat Tierp, Öregrund och Östhammar. 

Oktogon Hög

Oktogon Hög är 1,0 m hög med en diameter upptill på 1,0 m. Den har en bottendiameter på 0,6 m och en volym på 350 liter. Planteringsarean är 0,66 m2 och den väger 600 kg.

Oktogon Hög kan även användas som en grill eller eldkorg, då med ett anpassat eldroster som tillbehör. Oktogon hög kan också beställa med ett valfritt motiv, till exempel ett släkt- eller företagsnamn, logotyp eller vilken annan grafisk symbol ni önskar.

Oktogon Låg

Oktogon Låg är 0,6 m hög med en diameter upptill på 1,8 m. Den har en bottendiameter på 1,0 m och en volym på 868 liter. Planteringsarean är 2,3 m2 och den väger 950 kg.

Oktogon 650

Nu några år senare tillsammans med Kalle på Bostadsrättföreningen Diamanten i Tierp, så kompletterade vi dessa bjässar med en lite mindre variant efter samma Oktogonkoncept som vi valt att kalla “Oktogon 650”. De är en mindre version av Oktogonurnan som är bättre anpassad för privatpersoner och hushåll i större utsträckning och är det efterlängtade barnet i vår Oktogonfamilj – något vi tycker känns väldigt roligt.

Oktogon 650 är 0,65 m hög med en diameter upptill på 0,65 m. Den har en bottendiameter på 0,35 m och en volym på 90 liter. 

Skräddarsydda gjutjärnsurnor och krukor

Utöver vårt standardutbud av Oktogon gjutjärnskrukor kan vi också tillverka skräddarsydda urnor och krukor baserat på er egen design. Den enda ni behöver är en idé så gör vi den till verklighet i gjutjärn. Med avancerade CAD-miljöer hjälper vi er utveckla idén och skapa ritningar utefter era behov och förutsättningar. Ingen idé är för stort eller för komplext för oss och vi älskar att sätta tänderna i projekt ingen annan lyckats med förut.

Vi hjälper er skapa en unik gjutjärnskruka eller urna som sätter en personlig prägel och bidrar till en vacker utsmyckning som kommer bestå för många kommande generationer.

Varför Tierps Järnbruk?

Tierps Järnbruk har gjutit med järn i över 100 år. Här finns en extremt hög kompetens baserat på en mycket lång erfarenhet – något vi är mycket stolta över.

Gjutjärn i omgivningen bidrar till en vacker utsmyckning som många framtida generationer kommer kunna njuta av. Tierps Järnbruk har en mycket lång erfarenhet av att gjuta alla typer av gjutjärnsprodukter såsom gatugods, skyltar, staket, stolpar, spishällar, urnor, soffor, trappor, planteringsringar och mycket annat. I vår handformning kan vi, utöver vår standardtillverkning, även erbjuda och tillverka skräddarsydda konstruktionslösningar och vackra detaljer baserat på era önskemål, behov och vision.

Varför gjutjärn?

Det finns en rad fördelar med att investera i en gjutjärnskruka eller gjutjärnsurna gentemot en i trä eller plast:

 • Gjutjärn är hållbart. Det är inte bara stryktåligt, det är även ett beständigt material som håller sig i många generationer.
 • Gjutjärn är snyggt. Desto längre man har en urna eller kruka i gjutjärn, desto vackrare blir den. De står också i bra kontrast till färgglada blommor.
 • Gjutjärn är flexibelt. Gjutjärn är ett flexibelt material som kan användas för att tillverka en rad olika små som stora produkter, t.ex. bänkar, underlägg, ljusstakar och konstverk.

Köp en gjutjärnskruka/-urna från Tierps Järnbruk idag

Kontakta oss för mer information om vår gjutjärnskruka och om extra tillbehör kapilärbevattningssystem, eldningsroster och märkning/logga. Läs mer om våra gjutjärnsprodukter i bifogat produktblad.

LÄS MINDRE

KONTAKTA OSS

Fyll i kontaktformuläret nedan

  ÖPPETTIDER

  Måndag – Torsdag: 08.00 – 16.00

  Fredag: 08.00 – 15.00

  Lunchstängt: 12.00 – 13.00

  VÅRA TJÄNSTER

  Lantz Metall erbjuder förmånliga helhetslösningar för avhämtning, transport
  och återvinning av förbrukade produkter.

  FRÅGOR OCH SVAR

  Metallskrot som en trasig gjutjärnsurna lämnar man lämpligen in hos Tierps Järnbruk eller Lantz Järn & Metall för återvinning så får man även betalt för skrotvärdet. Kontakta oss om funderingar.

  Fråga oss på Tierps Järnbruk för priser på gjutjärnsurnor då vi har flera olika alternativ att välja mellan .

  Den perfekta platsen för en stor gjutjärnsurna är lämpligen en plats man vill visa upp och som skall synas . Där man själv tycker att den pryder sin plats. Om funderingar kontakta oss.

  Hos Tierps Järnbruk kan man få hjälp med att utforma gjutjärnsurnor efter antika förslag t.ex. Kontaka oss om funderingar .

  VÅRT LAG

  Möt gruppmedlemmarna i Elektronikåtervinning (Sollentuna) stad

  Christer Åsén
  Christer Åsén
  Utesäljare
  Elisabeth Hockman
  Elisabeth Hockman
  Ekonomi/Administration
  Tomas Karlsson
  Tomas Karlsson
  Konstruktion, Teknik/Underhåll
  Niklas Bergström
  Niklas Bergström
  Platschef
  x OK
  Hoppa till verktygsfältet